Luxemburgs shopping

Luxemburgs shopping

Har verkligen ett så litet land som Luxemburg någon shoppingscen? Jodå och även den är inspirerad av både Frankrike, Belgien och Tyskland. Många nationaliteter samsas i detta pytteland, vilket bidrar till en mångsidig shoppingupplevelse och ett brett utbud. Små knäppa butiker (i positiv bemärkelse givetvis) sida vid sida om större shoppinggallerior är typiskt för städer som Luxemburg City och Vianden. Det förekommer även en hel del shopping-events där butiker ställer ut specifika produkter och varor under en tid – lite som en tillfällig marknad. ”Grande Braderie” i Luxemburg stad hålls vanligen första måndagen i september.

Europeisk anda över sortimentet

Luxemburg är ett rikt land med många välbärgade människor och därför ser shoppingen ut därefter. Lyxprodukter som Louis Vuitton väskor, Rolex-klockor, dyra parfymerier och juveler finns att hitta i många affärer utmed de givna shoppingstråken. Och för all del, glöm inte bort alla delikatesser som kommer från grannländerna. Paul, La Duree och Lady Godiva är bara ett axplock av gottigott-butiker som du dyker på i Luxemburg.

Handla i Luxemburgs städer

Något som de allra flesta städer i Luxemburg har gemensamt är att de har en större eller mindre stadskärna där det mesta av shoppingutbudet finns. Kullerstensgator och parallellgator i just dessa områden har således blivit en magnet för shoppingsugna invånare och besökare. Fördelen med dessa gemytliga stråk är dessutom att de är bilfria och helt tillägnat fotgängarna. Här ligger både små butiker och köpcentra men de är dock aldrig särskilt stora. Ett köpcentra i en av Luxemburgs innerstäder liknar mer ett litet varuhus där utbudet visserligen är varierat men där du samtidigt får en hemtrevlig känsla. De flesta varuhus har även ett mysigt kafé någonstans där du kan sätta dig och ta en bakelse och en kopp kaffe. Och tårtorna och bakverken i Luxemburg är inte att leka med..!

Tips på härliga stadskärnor att shoppa i:

  • Luxemburg City
  • Esch-sur-Alzette
  • Diekirch
  • Ettelbruck
  • Wiltz

Lyx och designerprylar

Det finns en stor efterfrågan på lyxartiklar och stora designerkollektioner i Luxemburg. Inte konstigt då bankvärlden och ekonomi är Luxemburgs levebröd till större delen. Bland utbudet finns det gott om kläder, skor, accessoarer, smycken och klockor men unna dig även små souvenirer från museum-shops, pop up-stores med unika designervaror och konst. Men även ett brett utbud av heta vintage-butiker och second hand som emellertid brukar vara på en högre nivå än de gamla luggslitna second hand-affärerna du finner på många andra ställen i Europa. Priserna kan vara dyra men önskar du något exklusivt men redan använt så är det dit du ska gå.

Bondemarknader och lokalproducerad mat

Mat är viktig i Luxemburg och många invånare älskar att gå och botanisera och smaka på mat på de många marknaderna eller göra smakprovningar som delikatessbutikerna erbjuder. I varuhusen kan du även gå omkring en halv dag i saluhallarna och bara supa in doften. En gastronom, finsmakare eller godisgris kan njuta exakt lika mycket i Luxemburg. Här öppnas verkligen dörren till den kulinariska himlen eftersom mat och dryck på det stora hela är en mix av några av de mest matälskande länderna i Europa. Smaka och njut och glöm inte köpa olika råvaror och godsaker hem.

TIPS! Gå på bondemarknaden på Place Guillaume II i Luxemburg stad. Bästa tiden att gå och strosa där är under påsktider och jultider.

Loppmarknader

Söker du kuriosa och antikviteter så kommer detta inte att fattas dig i Luxemburg. Varannan måndag hålls exempelvis en stor loppmarknad med allt möjligt i Luxemburg stad på Place d’Armes. Ett tips är att komma hit och byta dina gamla saker (om du tagit med några) och köpa annat med dig hem från de många öppna, närliggande butikerna som har just denna idé som nisch.

Shoppa på julmarknader

I december är det julmarknader över hela Luxemburg då innerstäderna lyses upp och säljer julpynt, julgodis, hantverk, kläder och pyssel i alla färger och former. Gå på julmarknaden i Vianden, Remich och Dudelange för en underbar julkänsla!