Sevärdheter i Luxemburg

Sevärdheter i Luxemburg

Viktiga institutioner för den Europeiska Unionen, slott och borgar från förr, kuperat landskap med porlande vattenfall och smågränder är något som utmärker Luxemburg. Den mycket lilla ytan gör dessutom att du förmodligen hinner med så mycket som möjligt under en resa hit. Luxemburg är en perfekt blandning av tyska Bayern, franska Paris och den belgiska öppenheten. Här listas de måsten en besökare i Luxemburg inte får nonchalera.

En tripp till underjorden i Bock Casemates

I Luxemburg ligger en del gamla borgar och fästningar som står kvar än idag och som bär på många hemligheter bl a i form av lönngångar. En av dessa platser att besöka är Bock Casemates – en tusenårig borg som sett mycket i sina dagar och som ligger strax utanför staden Luxemburg. Fästningen i sig är beundransvärd men det roliga som de flesta kommer hit för är att utforska de små tunnlarna och underjordiska gångarna, det vill säga katakomberna som tillsammans utgör ca 17 km. Du kan köpa biljetter och ta en tur själv eller med guide, men se till att inte tappa bort dig…

Vianden – som hämtad ur en saga av bröderna Grimm

Luxemburg har inte alltför många städer men de som finns är i särklass några av de vackraste i hela Europa. En av dessa är Vianden som lika gärna kunde vara hämtad ur en saga. Staden påminner om en uråldrig plats där husen klättrar runt och uppför ett berg med den stora borgen på toppen som kronan på verket. Nedanför öppnar Our-dalen upp sig och bäddar för utflykter och sportupplevelser.  Eftersom Vianden bara ligger några få mil från huvudstaden är det lätt att göra en dagsutflykt och se båda städerna på en dag. Vianden är en liten stad men den kommer definitivt att uppta hela din dag och förmodligen till och med mer, så mycket finns det att se och göra där.

TIPS! Stanna gärna några fler dygn i Vianden. Staden har gott om hotell, restauranger och butiker – och inte minst underbar natur!

Sevärt i staden Luxemburg

Luxemburgs huvudstad delar samma namn som staten själv så ibland är det bra att betona vilken man menar när man talar om någon av dem. I Luxemburg finns det gott om sevärdheter och många av dessa är relaterade till ekonomi och politik.

Grund – gamla stan

De allra äldsta stadsdelarna i Luxemburg ser ut som om du kommer tillbaka till 900-talet och det är just från den tiden som de flesta byggnaderna och sevärdheterna daterar. Grund heter stadsdelen och är märkt av Unesco. Här kan du strosa och fotografera gamla ”kvarlevor” från borgar och fort  som är välbevarade. Det som gör området extra charmigt är att alla husen ligger på olika höjder och att Alzette-floden rinner rakt igenom vilket möjliggör för mysiga promenader och stopp. Det har bildats små kanaler som är underbara att gå utmed eller sätta sig på en bänk för att titta på vattnet och de kringliggande husen fulla med murgröna och blommor.

Ät god mat i östra Luxemburg

Ja se även Luxemburg stad har ett område som är tillägnat nattliv och god mat. Det utgörs av ett gammalt fabriksområde i östra delarna av staden som numera är ombyggt till ett socialt tillhåll som de flesta älskar att vara på. Här ligger de bästa caféerna och restaurangerna och även en del pubar och barer.

EU:s institutioner

Det ligger en del viktiga institutioner eller organ i Luxemburg eftersom staden har blivit ett viktigt säte för den Europeiska Unionen. Du kan till exempel svänga förbi EU-domstolen eller Eurostat med flera och känna politikens vingslag breda ut sig.

Vandra i Bergdorf

En av de mest pittoreska städerna i Luxemburg och resten av Centraleuropa är Bergdorf. Här är visserligen arkitekturen väl värt ett besök men det de flesta kommer hit för att göra är vandra, cykla eller slå sig med vid de många vattenfallen i omnejderna. Perfekt dagsutflykt om du känner dig romantisk med din älskade eller om du vill röra på dig.