Mat & dryck

Mat & dryck

Älskar du tysk, belgisk och fransk mat kan du få alla tre på en gång – i form av det luxemburgska köket som tagit in många influenser från samtliga ovan nämnda länder. Det som dock är ännu mer intressant är att italiensk och portugisisk matvanor och rätter också har fått genomslagskraft. Kött , vilt och fisk ingår för det mesta i luxemburgska maträtter i form av grytor, vin och öl blir huvuddryckerna och fantastiska bakelser blir ”fikabröd” på de flesta kaféerna. Låter det smarrigt värre? Det är det också!

Typiskt luxemburgskt på matbordet

Även om Luxemburg har satt sin egen prägel på maten så påminner många saker starkt om grannländernas.

  • Éisleker-skinkan – kan starkt förknippas med prosciutto och äts som aperitif och förrätt.
  • Gromperekichelcher – en slags raggmunk beståendes av pannkakssmet och potatis, hackad lök och lite persilja
  • Judd mat gaardebounen – detta är Luxemburgs nationalrätt som du garanterat bli mätt på. Den är full med protein tack vare de stuvade bönorna och den rejäla fläskkarrén.
  • Quetschentaart – en god och mastig dessert i form av en plommonkaka som både kan ätas som efterrätt eller som tårta till fika.
  • Kachkéis – en mjuk och krämig ost.
  • Olika charkuterivaror – ät ordentligt med charkuterier i Luxemburg. Korvar, skinka med mera finns i många tappningar.

Dryck

Vanliga drycker är som sagt vin och öl i alla varianter, men äppelmust är en annan vanlig dryck som till och med firas på en egen festival i Luxemburg. Det vita vinet som görs i landet är särskilt uppskattat, likaså framställs öl av munkar från Neumünster Abbey klostret  – öl som har kommit att bli mångas favorit. Dock daterar ölbryggandet ända tillbaka till 1300-talet och det finns många mikrobryggerier runt om i landet. På barerna kan du be om att få prova några stycken och bilda din egen uppfattning om vilken som är bäst.

Vill du bara skölja ned maten med vatten så funkar kranvattnet alldeles utmärkt. Det är klart och rent och smakar bra.

Restaurangkultur

Att gå ut och fika och ta en bakelse är väldigt vanligt i Luxemburg, och därigenom märks de tyska influenserna av. I annat fall brukar många gå ut och äta på söndagarna med familjen. Det härliga i Luxemburg är att de fina restaurangerna ligger utspridda i hela landet och du kan lika gärna hitta en i stadskärnan som mitt ute på landsbygden. Det finns även en hel del gårdar på landet som satsat på sin egen livsmedelsproduktion och odling och även startat restaurangverksamhet.

Middagstider

Middagstiderna i Luxemburg är desamma som i grannländerna. Middagen serveras runt kl. 19:00 och lunchen runt kl. 12/13.

Prisnivåer

Det är dyrare att gå ut och äta i Luxemburg än vad det är i Sverige. Vanligtvis får du räkna med ca 32 % dyrare priser. En trerätters meny för två går på minst 700 kronor. Ett tips är att endast äta ute en gång om dagen genom att stå dig stadig med en bra hotellfrukost som ingår i rumspriset. Om du äter ute för ofta riskerar din resebudget att gå åt illa kvickt!

Vad gäller dricks bör du lägga mellan 10 – 15 % eller avrunda notan uppåt. De flesta avrundar faktiskt summan att betala uppåt eftersom priserna redan är höga som de är för att äta ute. Dock är det givetvis ditt personliga val som avgör.