Resa runt i Luxemburg

Resa runt i Luxemburg

Tacka Luxemburg för sin lilla areal! Det gör det betydligt lättare att ta sig runt på mycket kort tid. Visste du dessutom att antalet pendlare till Luxemburg från grannländerna är enormt? Alla sätt att resa är dessutom väl utvecklade och garanterar komfort för resenären. I städerna ligger allt inom gångavstånd och det är faktiskt mest när du reser runt i landet som du behöver utnyttja kollektiva färdmedel. I den här guiden får du veta vilka!

Bil – ett vanligt färdmedel

Luxemburg är inte begränsad till en enda stad eller område dit de flesta turister åker. Tvärtom ingår varenda hörn av landet som sevärt. Med det sagt, väljer de allra flesta som kommer hit att åka runt med bil – sin egen eller hyrd på plats. Att hyra bil i Luxemburg är bland det enklaste sm finns. Hyr antingen på flygplatsen eller på flera ställen inne i städerna. Bilen är för övrigt ett viktigt transportmedel i landet och det tar man hänsyn till även när det gäller turismen. Vägnätet är väl utbyggt och tätt, speciellt i söder där motorvägsnätet är som störst. Vi rekommenderar Hyrabil.net för billiga hyrbilar i Luxemburg.

Taxi

Taxi är säkert att färdas med men det finns inte längre några reglerade priser, vilket gör att varje bolag kan tillämpa sina egna enligt önskemål. De måste dock enligt lag kommunicera priserna för kunden innan åkturen börjar. Det brukar bli dyrt, räkna med ca 22-45 Euro för 1 mil.

Buss

Ta gärna en av landets bussar för att ta dig längre ut eller i omnejderna till en stad. I Luxemburg City utgår bussarna från Luxembourg Central Station och här finns det biljettkassor samt information att få.

Sightseeing

Inne i Luxemburg City finns en sightseeing-buss som du kan hoppa av och på när det passar. Bussen stannar på 7 ställen och viktiga sevärdheter. Frånpris: ca 18 Euro.

Tågförbindelserna i Luxemburg

Luxemburg har utmärkta tågförbindelser där rutterna går kors och tvärs genom landet. Tågen är snabba och mycket bekväma och det brukar inte ta så mycket längre än ett par timmar att komma fram till din slutdestination. Utnyttja även tågen för att ta dig in och ut ur landet för att göra små utflykter över gränserna.

Gå eller cykla i städerna

Förvisso kan du välja att ta lokalbussar eller spårvagn i vissa av Luxemburgs städer men du gör allra mest rätt i att använda benen – för att gå eller cykla. Städerna är inte vidare värst stora så att promenera blir aldrig svårt om du inte är sjuk, trött eller rörelsehindrad.

Transfers från flygplatsen Findel

Ta hyrbil, taxi, förbokad transfer eller buss från flygplatsen in till staden. Två bussar att åka med är 16 eller 29. På flygtransfer.nu hittar du fler alternativ.

Prisnivåer – Kollektivtrafiken blir gratis i Luxemburg!

Sedan hösten 2019 har Luxemburg beslutat att råda bot på miljöproblemen som förorsakas av en alltför tät biltrafik och utsläpp. Det har medfört att du nu kan ta tåg och buss helt gratis om du är under 20 år och endast betala ca 2 Euro om du räknas som vuxen – och om resan överstiger 2 timmar. Annars är det 100 % gratis för alla! Vilken nyhet, eller hur?

Säkerhet

Luxemburg är mycket säkert att åka runt i, både som ensam eller som grupp. Se bara över dina tillhörigheter, man vet aldrig vem som spanat in din plånbok eller dyra iPhone.