Resa till Luxemburg

Resa till Luxemburg

Till Luxemburg kan du lätt ta dig med tåg, bil, långfärdsbuss eller flyg från Sverige. Eftersom det är ett viktigt säte för den Europeiska Unionen är förbindelserna med övriga Europa mycket goda. Luxemburg har till och med sitt lilla egna flygbolag som heter Luxair och med det kan du flyga till flera europeiska städer.

Flyg till Luxemburg

Det snabbaste färdmedlet till Luxemburg är med flyg. Både SAS och Luxair flyger direkt till Stockholm och Köpenhamn. Resan tar ca 1 h 50 minuter från Stockholm Arlanda. Ett tips är att boka en kvällsbiljett då eftermiddagsflygen är betydligt dyrare. Har du ingenting emot ett byte kan du även boka flyg hos exempelvis KLM, LuftHansa eller Easyjet. Resan tar då ca 3,5 timme eller mer. Om du vill vara riktigt säker på att komma fram punktligt så är Luxair att rekommendera. Det har nämligen fått utmärkelsen att vara ett av de mest punktliga flygbolagen i hela Europa.

Luxemburg – Findel International Airport

Den flygplats som du kommer att landa på och flyga ifrån är Luxemburg – Findel International Airport. Den ligger endast 6 km från huvudstaden och det finns hyrbilsmöjligheter och flera transfermöjligheter in till staden där.

OBS! Luxemburg har inget inrikesflyg så ska du vidare inom landet måste du välja ett alternativt färdmedel.

Ta tåget genom Europa

En tågresa ned till Luxemburg är inte speciellt lång och utgör ett trevligt nöje. Avståndet mellan Stockholm och Luxemburg är ca 1350 km så ge det ett dygn för att komma fram – du åker vanligtvis via Danmark och Tyskland. Skaffa det smidiga Interrailkortet som underlättar för alla tågresenärer. Det är även ett bra sätt för att kunna åka över gränsen till Frankrike, Belgien och Tyskland innan, efter eller under vistelsen – något som många tågluffare och resenärer drar nytta av. Tågnätet i denna del av Europa är extremt väl utbyggt med supersnabba tåg, bekväma vagnar och säkra transporter. Luxemburgs egen järnväg kallas för CFL och har ett mycket bra samarbete med både DB (Tysklands järnvägar), SNCF (franska järnvägen) och SNCB (Belgiens järnväg).

Sugen på en bussresa?

Du kan givetvis hitta färdiga och planerade bussresor med inkluderad logi ner till Luxemburg från Sverige från olika resebolag, men det går också att köpa billiga bussbiljetter med Flixbus och åka hela vägen från Sverige på det sättet. Färden blir längre men ordentligt billigare (i den mån det är priset som avgör ditt val av transportmedel). Flixbus trafikerar hela Europa. Det finns även andra bussbolag att välja på, som Eurolines.

Bila till Luxemburg

Ta bilen ned till Luxemburg och njut av alla ögonblick på vägen. Även med bil är den enklaste rutten via Danmark och Tyskland men det finns visserligen ingenting som hindrar dig från att ta avstickare eller längre omvägar om du först vill se något annat land.

I Luxemburg håller alla vägarna mycket hög standard och södra delen har flest motorvägar och de bästa förbindelserna. Du som är van att bila i Europa och Sverige kommer att märka att trafikreglerna är desamma och att det är lätt att köra här – till exempel är maxhastigheten på motorvägen 110 km/h, precis som i Sverige. Du kan även glädjas åt att alla vägar i Luxemburg är avgiftsfria, men ta fasta på andra regler angående detta i kringliggande länder.

TIPS! Åker du genom Tyskland och ska till Luxemburg kan du välja motorväg A1 och A6. Samma väg leder ned till Belgien.